PIFA tuning

Car Body Works & Tuning Station

нова религия за твоята кола

FAQs (често задавани въпроси)

специализиран сервиз за американски коли

специализиран сервиз - американски коли

American Car Body Works & Service Station


 

 

 

КАКВО ДА ГЛЕДАМЕ ПРИ ПОКУПКА НА УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ

 

Покупката на нов автомобил носи голямо удоволствие, липса на проблеми и гаранция на всеки от компонентите на автомобила за определен период от време. За съжаление не всеки може да си позволи покупката на нова кола. По-голямата част от колите в България са закупени като втора употреба и като всички употребявани неща някои от елементите им са захабени, повредени или напълно износени. При покупката на такъв автомобил освен цената е важно да се внимава за бъдещи проблеми, които понякога са умело прикрити от продавача, за да може по-лесно да се отърве от колата. Не всеки знае какво и къде да гледат, когато тръгва да купува употребяван автомобил и понякога в последствие горчиво съжалява за решението си.

 

За това тук Ви предлагаме на кратко някои съвети, с уговорката, че едва ли ще намерите кола, която до отговаря на всички изисквания, но на колкото повече отговаря, толкова по-добре. Перфектни коли са само новите коли! И запомнете: преди да купите, консултирайте се с професионалист който разбира повече от кварталния гаражен автомонтьор при който си сменяте маслото и накладките, и задължително закарайте колата за преглед в оторизиран сервиз, разполагащ с всички възможни измервателни и диагностични уреди.

 

ЕКСТЕРИОР

Започнете с боята. Обиколете цялата кола и се уверете, че цвета и блясъка на боята и лака при всички детайли са еднакви. Гледайте в близост до уплътненията на стъклата и лайстните, надигнете ги лекичко и погледнете за различен слой боя под тях. Опипайте с ръка ламарините на колата да няма разлика в гладкостта.

 

Разгледайте от много близко лака на боята, вижте дали има нарушения на боята (надрасквания, следи от камъчета ,тъмни петънца, и т.н.) и ако всичко това се намира под лака, а той не е нарушен, със сигурност колата е “освежавана“ за по-добър търговски вид.

 

Проверете за удар по калници, врати, капак и другите големи ламаринени детайли. Клекнете пред колата така, че да виждате колата под възможно най-малък ъгъл. Наблюдавайте отражението на околната среда върху детайлите, не трябва да има сгъвки и пречупвания в отражението. Колкото добре да е китосано и боядисано пак ще си личи – заводските детайли са идеално прави. Повторете тази процедура от всяка страна на колата. Търсете следи от удар и последвала поправка.

 

Вдигнете капака на двигателя и погледнете тази част на радиатора и под фаровете, където свършва коша на колата най-отпред. Гледайте дали е боядисвано, заварявано, обработвано; с две думи търсете следи от удар. В зависимост от удара, катастрофиралите автомобили понякога изкривяват геометрията си, което създава предпоставка за странно поведение, занасяне на една страна и загуба на контрол над колата.

 

Завийте гумите на колата до край и гледайте подкалниците, които обикновено са пластмасови. Ако е имало удар, вероятно ще са лепени или изобщо ще  липсват. Праговете на вратите също издават страничен удар. Прегледайте сглобката на детайлите и разстоянието между тях, например между капак и калник, нишата трябва да е еднаква по широчина на всякъде по цялата кола.

 

Разгледайте фаровете и стоповете и вижте каква марка пише на всеки един от тях. Трябва да са еднакви. Вижте прозрачността на стъклата на фаровете – по-новите са по-прозрачни и чисти. Ако единия фар е с по-ново стъкло от другия, значи е сменян.

 

Разгледайте предното и задното стъкло за пукнатини, които евентуално ще ви създадат проблеми в бъдеще. Разгледайте броните на какво разстояние са от калниците и предната решетка / капака на багажника. Не трябва да има ниши по-големи от тези между вратата и калниците или двете врати. Висящи брони и обяснения на продавача от рода “трябва да се намести” или “трябва да щракне щипката“ обикновено са лъжа и в повечето случай става въпрос за счупени щипки, изкривени водачи или неоригинална броня.

 

Прегледайте цялата кола за ръжда. Гледате праговете, ъглите на вратите, ръбовете на калниците, около лайстните, в коша на двигателя, вижте и под тапицерията на багажника и под резервната гума.

 

ИНТЕРИОР

Разгледайте салона като цяло за захабявания, прокъсвания, изгаряния от цигари и др. Тапицерията на седалките издържа стотици хиляди километри и не би трябвало да е протрита или скъсана.

 

Проверете дали е пушено в колата, като видите дали тапицерията на тавана е в равни нюанси на цвета си и погледнете състоянието на пепелниците и запалката. Ползван пепелник, колкото и добре де е измит има следи от пепел и изгаряния.

 

Основни белези за пробега на колата НЕ е километража, а коланите, волана, скоростен лост, педали, седалки и дръжката на шофьорската врата.

 

Коланите при опъване трябва да се връщат бързо, а не да се влачат и да им се помага в прибирането. За сравнение дръпнете задните колани и после предния шофьорски. Воланът не трябва да има секторни износвания и протривания по облицовката си, вижте основно тази част, която при изправен волан гледа към стъклото и е седяла обикновено продължително време на слънце. Не е рядкост воланите да са покрити с нефабрични калъфи за волани, ако има такъв калъф задължително го свалете и проверете състоянието на волана под него.

 

Скоростния лост носи същите белези на захабяване като тези на волана, вижте и неговата кожа.

 

Педалите или по-скоро тяхната гумена облицовка издържа страшно много на триене и дори 120-150 хиляди километра градско каране не са в състояние да и нанесат сериозни захабявания. Ако са протрити, сами съдете за реалните километри на колата.

 

Шофьорската седалка се сравнява със задните главно по външен вид.  Проверете и всички настройки и механизми по нея за евентуални проблеми.

 

Загледайте се много отблизо в таблото с уредите и малките черни болтчета с които са хванати скоростомера и оборотомера. Отблизо се вижда дали са пипани и надрани, обикновено са намазани с черна боя по жлеба за отверката за да заличат следите и боята се вижда – блести повече и стои неестествено. За сравнение погледнете първо тези на оборотомера (обикновено те не се пипат) и после преместете погледа върху тези на скоростомера, ако има разлика значи е пипан механичния километраж.

 

Проверка на всички копчета и функции по салона е задължителна. Ако нещо не работи, не се връзвайте на приказките на продавача за начина му на поправяне и неговата незначителност. Пуснете касетофона / CD плейъра и чуйте дали всички говорители свирят, много често няколко са гръмнали или повредени или просто липсват това ще са допълнителни разходи за вас в последствие.

 

Проверете парното дали духа топло и дали всички степени за силата на въздухоподаване работят, може да има проблеми с отоплителната инсталация, която си ремонтира традиционно трудно. Включете и климатика - дали изстудява въздуха или просто духа. Безпроблемния климатик изстудява почти мигновено, не се връзвайте на обясненията на продавача, че сигурно ще трябва само да се допълни с фреон и т.н.

 

При изключен двигател въртете наляво и надясно ? оборот на волана за евентуални луфтове. 

 

ДВИГАТЕЛ

Отворете капака на двигателя сами. Така ще почувствате, ако има нещо нередно в механизма. Всичко правете вие, не оставяйте продавача да ви демонстрира.

 

Външния вид на двигателя не може да ви каже почти нищо. Масовото проблемните двигатели се мият и пудрят за да изглеждат като нови. За предпочитане е двигателят да не е мит. Гледайте за течове, съмнителни омотваници със скоч, лепени пластмаси и др.

Вижте преливника на охладителната система, обикновено той е от прозрачна пластмаса е се вижда цвета на антифриза. По вътрешните стени на казанчето (преливника) не трябва да има тъмни петна и налепи. Това говори, че антифриза не е сменян редовно. Вижте и цвета на антифриза и сравнете с препоръчвания от производителя цвят антифриз. Да знаете, че кафяв антифриз няма!

Преди да запалите двигателя го пипнете по колекторите или на друга нагряваща се част за да видите дали е топъл, ако е топъл значи скоро е пален и евентуалните проблеми при студен старт са скрити от вас. Запалете двигателя вие, за да можете да разберете дали пали без газ или е необходимо да подавате газ (не е нормално), също така за да разберете дали веднага пали или е наложително да задържате стартера на ключа.

 

Веднага се заслушайте в звука и работата на двигателя за почуквания на клапани, повдигачи. Не трябва да има прекъсвания, чукания, фучене, свирене на ролки и ремъци е други нетипични звуци. Ако имате чаша с вода или кафе я сложете върху двигателя и се загледайте във вълничките по повърхността на течността, колкото са по-малко толкова по-добре работи двигателя. Тресящ се двигател има проблеми от всевъзможен характер. Изфорсирайте и пак се ослушайте за шумове.

 

Може да откачите един по един кабелите за свещите и да видите дали има “слаб” цилиндър. Ще познаете такъв цилиндър по това, че след изключване почти НЕ оказва влияние на работата на двигателя.

Вижте дали оборотите на празен ход са стабилни, не трябва да имат видими колебания.

 

Ако “играят” имайте предвид сериозни ремонти. Повече от 1000 оборота при загрял двигател НЕ са нормални. Подайте рязко газ на двигателя и вижте дали поема / укротява добре.

 

Отвийте капачката на маслото при работещ двигател, от там не трябва да духа. Това е много важно. Ако усетите духане откажете се от тази кола. Вижте също така около гърловината и по долната част на капачката за налепи. Не трябва да има такива . Но ако има и наслояванията са бели или жълтеникави, значи маслото се смесва с антифриз, а ако са черни – то най-вероятно маслото не е сменяно или има доста добавки. Нека ваш човек да форсира двигателя почти до червеното на  оборотомера, а вие вижте какво бълва от ауспуха. Ако излиза черен дим (бензинов двигател) значи няма добро изгаряне, ако бълва бял дим -  гори доста масло. Ако излиза вода не се притеснявайте, това е конденз от ауспуха.

Ако имате възможност сменете двигателното масло ПРЕДИ покупката. Запомнете кок работи и звучи двигателя преди смяната и как след смяната. По този начин по-скапаните добавки, които може да са сипани са извън играта и ще видите истинското “лице” на това което купувате.

 

Договорете се с продавача да смените маслото предварително, ако продавача се дърпа и не иска да прави това, което му предлагате включително и това колата да не се води на сервиз, а да си доведете майстор на място “защото транзитния номер на колата е изтекъл и тя не може да се движи с него”, по-добре не купувайте от този търговец, а намерете друг и друга кола.

 

Ослушайте се за работата на  бензиновата помпа. Тя не трябва да се чува при запален мотор, нито отвън нито отвътре в колата. Влезте в купето и на изключен двигател дайте няколко пъти на контакт и слушайте какъв шум издава помпата. Принципно трябва да се чува слабо, ако я чувате виещо и шумно значи скоро ще ви се наложи да я ремонтирате.

 

Хидравликата на волана може да я натоварите като завиете волана или до крайно ляво или до крайно дясно и задържите 10 секунди, ослушайте се за странни шумове, погледнете след това и за теч от хидравликата в двигателния отсек.

 

ЗЛАТНО ПРАВИИЛО: Бръкнете с показалец в ауспуха на колата. Пръста ви ще стане черен (много или малко) размажете чернилката с палеца си и се опитайте размазвайки с показалец и палец да я изтриете от пръстите си. Ако чернилката почти изчезне всичко е наред, ако обаче не може да я махнете, значи двигателя гори масло.

 

Задължително направете компютърна диагностика (15-35лв.). В сервиза ще ви проверят работата на свещите, лабда сондата, кабелите и на двигателя като цяло. Това са неща които няма как да разберете дали работят добре без компютърна диагностика.

 

Ауспуховата система се проверява за пробойни, като на работещ на празен ход двигател с ръка запушите изходната тръба/ и. Ако двигателя започне да глъхне всичко е наред, ако обаче не си промени работата значи има дупка някъде.

 

ХОДОВА ЧАСТ

Очаквайте продължение.

Този материал е взет в по-голямата си част от автомобилно списание ОК Авто.

» НАЧАЛО

 

» УСЛУГИ
авто услуги и цени

които предлагаме

 

» ТУНИНГ
авто тунинг решения

по екстериора и интериора

 

»ГАЛЕРИЯ
 снимки на автомобили,

 преминали през нашия сервиз

 

» ЗА НАС
малко забавно четиво

 

» КОНТАКТИ
телефони, адрес и карта

 

» FAQs
често задавани въпроси(EN) 

 

» LINKS
 интересни и може би,

 полезни връзки

  

» KАРТА НА САЙТА

 


 

Copyright © 2011 ПИФА ТУНИНГ ЕООД - София. Автосервиз за автобояджийски услуги и оптичен тунинг. Всички права запазени. PIFA TUNING - car body works & tuning. | последно актуализиран: 19.01.2011