pifa tuning

нова религия за твоята кола

ТУНИНГ

използваме най-добрите оръжия в занаята - DeVilbiss

специализиран сервиз за тунинг на коли

специализиран сервиз - американски коли

American Car Body Works & Service Station


НЯКОИ НАШИ 

ТУНИНГ ПРОЕКТИ


ПРОЕКТ "HUMMER" H1

 

 

НОВИЯТ ОБЛИК НА ЕДИН 

ВОЕНЕН ШЕВРОЛЕТ БЛЕЙЗЪР

 

 

КОСТЕНУРКАТА НА ЕППИ

 

ТУНИНГ на КОЛИ - Що е то?

Тунинговането на коли е както индустрия, така и популярно хоби, чрез което една кола се модифицира за да се подобрят нейните показатели и управление и за да пасне по-добре на стила на каране на собственика й. Тъй като повечето коли напускат заводите с едни осреднени експлоатационни настройки, съобразени с очакванията на средностатистическия шофьор, тунингът се е превърнал в начин за персонифициране на визията и индивидуализиране на характеристиките на превозното средство към предпочитанията на собственика му. Например различните коли могат да се преправят за да постигнат по-добра икономичност, произведат повече мощност при високи обороти или комфортната возия може да бъде жертвана за да се постигне по-добро управление и устойчивост.

Тунинг на коли също се отнася и до спорта `автомобилно състезание`, въпреки, че повечето performance (спортни) коли никога не се състезават (официално). Те по-скоро са направени за удоволствието да притежаваш и караш подобна кола. Друг основен тунинг аспект е модификацията на екстериора на колата. Това включва промяна на аеродинамичните характеристики на возилото, чрез странични прагове, предни и задни брони, добавянето на спойлери, крило, разделители, въздуховоди и олекотени джанти.

ТУНИНГ НА ДВИГАТЕЛЯ

Тунингът на двигателя е рекламиран като смяна на основни двигателни части с други по-нови версии, които извършват абсолютно същите функции като старите, но с увеличена производителност.

Тунингът на съвременните горивно инжектирани двигатели е с електронно контролиране на запалването и скороста на инжектиране на гориво, за да се получи желаното съотношение на изгаряне на гориво и въздух. Контролната част на двигателя (ECU) управлява тези действия според непрекъснато променящата се информация изпратена от сензори намиращи се в началото и края на запалителният процес. Има и сензор за входящият поток, който измерва количеството на въздуха влизащ в двигателя, както и сензор в ауспуха измерващ колко от него се използва за изгарянето. Измерва се и работната температура на двигателя (често и входящата температура на въздуха). Цялата тази информация се използва при калкулирането за точната пропорция въздух-гориво.

Тунингът на електронно контролираната система е нужна само след смяна на основни части на двигателя. На пример, горивните помпи имат лимит на снабдяването на двигателя с гориво за горивният процес. Ако се добави турбоусилвател той ще засили потока на въздух в цилиндрите, това изисква горивни помпи с по-висока скорост на потока, за да компенсира с точното количество гориво. Но при наличие на електронна контролна единица, количеството гориво ще усили притока на гориво към новите помпи, това довежда до изпомпване на прекалено много гориво. В това състояние колата няма да работи добре или въобще няма да запали. В този случай легитимният тунинг идва в действие. Има много компютъризирани продукти на разположение, за да се справят с тези проблеми, вариращи от въздушно/горивни регулатори до носещи ECU, заменящи напълно оригниналната система с подобрена и напълно контролирана система.

Въздушно/горивните регулатори често се използват за да намалят или обогатят въздушно-горивната смес, като модифицират сигнала идващ от сензора за кислород споменат по-горе. При промяна в сигнала ECU получава по-висок или по-слаб волтаж от нормалният и увеличава или намаля притока на гориво, докато не се получи желаният резултат. Вторичните компютри работят по същият начин, но при тях може да се контролират ръчно потока на гориво и момента на запалване като подтиска сигналите на фабричните компютри.
Независимата компютърна система е подобна на вторичната, но много по-напреднала и заменя фабричната напълно, изисквайки пълна настройка и се използва най-вече за състезания. Всеки един от тези продукти изисква специалист, който разбира от двигателен тунинг, за да се получат нужните резултати безопасно. В повечето случаи динамометър се използва за измерване на ефекта от промените за да се определи точно силата.

ТУНИНГ НА ОКАЧВАНЕТО

Тунинга на окачването включва модификация на ресорите, амортесьорите, стабилизиращите щанги и други подобни части от окачването и купето. По-късите ресори подобряват центъра на гравитация и правят колата с по-добър - нисък вид. Амортесьорите подобряват диманичната смяна на тежестта в завоите. Стабилизиращите щанги намалят осукването (завъртането) на каросерията по време на завой, подобрявайки захвата на гумите и така се ускорява скоростта на завиване. Други части също могат да се добавят като strut bars (разпънки), които подобряват твърдостта на каросерията и помагат за поддържането на точен ъгъл на окачването по време на завиване.

За офроуд моторните средства се набляга на удължаване на окачването и по-големите гуми, които имат по-голямо сцепление и увеличават "клирънс"-а, нужни при характерните условия на ползване - извън пътните настилки, в пресечени месности - в кал, пясък, сняг, тиня и т.н.

Lowrider колите с хидравлично/пневматично окачване използват друго уникално тунинг окачване, при което височината на всяко отделно колело може бързо да се настройва така, че колата да `подскача` с колелата във въздуха.

Тунинг на каросерията

Тунинг на каросерията включва добавяне или модифициране на спойлерите и каросерията. Понякога това се прави, за да се подобри аеродинамичността на колата като се сменят спойлерите и бронята или да се олекоти колата чрез смяна на части от каросерията като преден капак, страничните огледала и др. с части, направени от много по-леки материали. Често обаче тези модифицкации се правят, само за да се подобри външният вид на колата, както при добавянето на ненужни вдлъбнатини, широки джанти или др. естетически модификации, не спомага за подобряването на аеродинамичността. Принципно, много рядко промените на каросерията водят до съществено подобрение на скоростта.

Друга честа модификация е наречена "бръснене" или "измиване". Тя включва премахването на дръжките по вратите, спойлерите, емблемите, ключалките и др. Причината за това е да се направи по-чист и гладък вид на колата с минимум разклонения по линиите на каросерията. Отварянето на вратите и багажника става  дистанционно.

Друга популярна модификация е смяната на начина, по който се отварят вратите. Примери са вратите LAMBO DOORS (от Ламборджини) или "Ножици" и вратите "Самоубийци". Ножиците се отварят навън, докато не се отлепят от каросерията и тогава се завъртат по-нагоре. Вратите "Самоубийци" се отварят по подобен начин на стандартните врати освен това, че пантите им са от задния край на вратата следователно се отварят от противоположната страна. Повечето от тези модификации се правят с комплект от допълнителни части (панти)  закупени допълнително, които стават много популярни и търсени в последните години. Покривът и багажника също може да се отваря различно. В най-честият случай това се прави в случаи на големи аудио системи монтирани в багажника на колата.

Този вид модификации имат най-голям пазарен дял в света с обширен избор от части като неона за каросерията, тъмните прозорци, боята, лепенките за каросерия и др. Основно всякакъв вид на естетична модификация е възможна и позволена за всеки собственик на превозно средство.

Детунинг

Детунинга е връщането на колата в начален производствен вид. Сроден е с автомобилната реставрация и може да се окаже доста скъпо начинание.

Термини

"Pimped" се отнася за колите направени в класически стил.
"Streeted" или "Tuner" колите са Японски внос, като Тойота Супра или Митсубиши Лансер Еволюшън сериите.  Тези коли са най-често модифицирани с по-скъпи части. Повечето популярни модификации включват подобрение на окачването, системата на ауспусите и турбото.

Има много начини, чрез които можете да си превърнете колата според нуждите. Ако мислите, че колата ви има това, което е нужно, може дори да участвате в състезания по тунинг. Това е, когато група от тунинговани коли се събират за съревнование на спецификациите. След като всички коли покажат всичко, каквото имат, журито определя най-добрите и те получават награди. В България наченки на такова събитие бе „Националния Тунинг Фест“ организин ежегодно през лятото на пистата „Дракон” в с. Калояново, близо до Плодвив от списание MAXI Tuning, за съжаление с не особено голям успех.

Някои страни дори имат определени изисквания, които трябва да се положат преди да се модифицира кола и прекрачването на този лимит е нелегално и шофьорите се наказват. Повечето от тези правила са направени, за да осигурят безопасността на шофьора и пътниците.

Модификациите на стандартните коли се правят откакто практически има производство. В днешни дни, тунингът на коли и 'модифицирането' с цел подобряване на производителността и завиването или промяна на външният вид на колата е голям бизнес.

Повечето коли се правят от фабриките за точно определени изисквания от шофьора и пътни обстановки; но много хора искат да изглеждат като обикновени и колите се използват за отражение на личността на шофьора, модифицирането и тунинга са начини за персонализация на колата, за да пасва на стила на собственика.

 

» НАЧАЛО

 

» УСЛУГИ
авто услуги и цени

които предлагаме

 

» ТУНИНГ
авто тунинг решения

по екстериора и интериора

 

» ГАЛЕРИЯ
 снимки на автомобили,

 преминали през нашия сервиз

 

 » ЗА НАС
малко забавно четиво

 

» РАБОТА
ако искате и 

сте способни

 

» КОНТАКТИ
телефони, адрес и карта

 

» FAQs
често задавани въпроси(EN) 

 

» LINKS
 интересни и може би,

 полезни връзки

  

» KАРТА НА САЙТА

 Copyright © 2011 ПИФА ТУНИНГ ЕООД - София. Автосервиз за автобояджийски услуги и оптичен тунинг. Всички права запазени. PIFA TUNING - car body works & tuning. | последно актуализиран: 19.01.2011